Data Wisdom Experience Lab
- Kijk hier naar een impressie van ons experience lab
- Bij voldoende aanmeldingen op de derde maandag van de maand in Eindhoven (13:00-17:00)
- Eerstvolgende mogelijkheid, zie eventkalender, wel even aanmelden
- We adviseren voor het bezoek aan ons lab eerst het lunchwebinar ‘Datawijsheid’ te volgen
- Of het boek ‘Datawijsheid’ te lezen
- Schrijf je na afloop in voor ons leerwerkprogramma ‘Datagedreven organiseren’
- Ook incompany/maatwerk mogelijk, neem hiervoor contact met ons op.
English summary
- Learn about data driven organizing with ecosystems, blockchain and the digital assembly line
- Discover breakthrough data technologies, business- and operating models
- Unlock opportunities and shape a durable, digital and decentral world
- Meet projects, startups, professionals and the transformation leaders driving innovation
- Get a behind-the-scenes, look into the innovation center of Weconomics, Twice and LCB
- Network and meet Weconomics partners and alumni of our talent programs
A Harvard Business Review article makes it clear: “It’s problematic when companies decide to embark on a digital transformation agenda without having a clear definition, let alone vision, for what it means. The fundamental meaning of transformation is not about replacing old technologies with new ones, or capturing high volumes of data, or hiring an army of data scientists, or trying to copy some of the things Google or Amazon do. In fact, the essence of digital transformation is to become a data-driven organization, ensuring that key decisions, actions, and processes are strongly influenced by data-driven insights, rather than by human intuition. In other words, you will only transform when you have managed to change how people behave, and how things are done in your organization“
Welkom
Welkom in ons BrainBloc experience lab voor datagedreven organiseren op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven. Binnen dit experience lab is er (op een niet technische manier) vooral aandacht voor internet of things (sensoring), blockchain, smart contracts, data logistics, artificial intelligence (samen ook wel de digitale lopende band genoemd) in combinatie met ecosystemen en nieuwe business- en operating models. Je kunt hier ontdekken, bewust worden, kennis tot je nemen, vaardigheden ontwikkelen de laatste tools leren kennen. alles wat je nodig hebt voor je transformatie naar een duurzame, digitale en decentrale FutureNext.
De revolutie van de ‘digitale lopende band’, dat is waar BrainBloc voor staat. Net als bij de introductie van de fysieke lopende band, worden binnen het experience lab data-ambachten samengebracht onder één dak. De grootste winst is namelijk niet te behalen bij nóg meer technologie, maar door bestaande data-technologieën op een juiste wijze samen te brengen en te organiseren. De digitale lopende band staat dan ook voor de combinatie van internet of things, blockchain en artificial intelligence. Ofwel, het genereren van data door bijvoorbeeld sensoren of camera’s (IoT), een betrouwbare digitale infrastructuur om deze data op te slaan (blockchain), toegankelijk te maken (data-acces tokens), en slimme algoritmes om deze data te analyseren en te verrijken (AI). Ingewikkeld? Juist niet!
Opening door Rob van Gijzel
In het experience lab kun je zien dat met een nieuw perspectief, een andere wijze van organiseren en bewust inzetten op sociale innovatie, er veel winst te behalen is. Op 12 april 2022 opende Rob van Gijzel, oud-burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de Dutch Blockchain Coalition, BrainBloc (impressie). Mede dankzij een bijdrage van de gemeente Eindhoven is het experience lab opgezet. Binnen het lab speelt datagedreven organiseren met blockchain en de digitale lopende band een belangrijke rol. Net als honderd jaar geleden bij de fysieke lopende band, spelen ecosystemen in de regio Eindhoven, ook nu weer een belangrijke rol bij de innovatie.
Datagedreven organiseren
Steeds meer organisaties worden databedrijven. Alleen kan het organiseren van data veel productiever. Denk bijvoorbeeld aan een geboortedatum. Die staat nu op tientallen plaatsen opgeslagen. In de basis zou dit (logisch gezien) op één locatie horen te staan als de toegang hiertoe op een juiste wijze is ontsloten. Datagedreven organiseren met de digitale lopende band zorgt voor minder digitale en menselijke verspilling. Dit surplus kunnen we gebruiken voor verduurzaming. Maar wat zijn data en hoe organiseer je ze?
Data kun je niet direct zien, ruiken, horen en voelen. Daarom maakt het experience lab data zichtbaar en menselijk. In het lab laten we niet alleen zien dat datatechnologieën voor vrijwel iedereen interessant zijn, maar laten we meer specifiek zien dat juist de combinatie van datatechnologieën nieuwe oplossingen biedt. Ook laten we zien dat het toepassen van datagedreven organiseren een fundamenteel ander denken en ontwerp vereist. Met bouwstenen zoals sensoren, computers en zelfs Lego(treinen) worden data en datastromen nagebootst om een nieuwe vorm van systeemdenken en het principe van een digitale lopende band meer eigen te maken.
BrainBloc is uniek omdat het zich in eerste instantie richt op de ontwerpkant en een organisatorische verandering. Disruptieve datatechnologieën zoals blockchain werken alleen maar als educatie en organisaties hun dominante logica loslaten en hun business- en operating model aanpassen. Dit is nodig voor een duurzame, digitale en decentrale toekomst. Innovatie vindt nu te veel en te vaak plaats vanuit een technisch-, lokaal-IT- en bedrijfsperspectief en dit maakt de maatschappij veelal onnodig complex en niet productief. In het experience lab kun je zien dat maatschappelijke vraagstukken beter oplosbaar zijn door data eenvoudig te organiseren en voor zichzelf te laten werken.
BrainBloc bestaat uit een fysieke plek, een community van startups, professionals en ondernemers, én een leerwerkprogramma voor nieuwe organisatieontwerpen en transformationele leiders. Regelmatig worden gratis en vrijblijvende events georganiseerd waardoor de doelgroep laagdrempelig bewust wordt van de voordelen van datagedreven organiseren.
Televisie-uitzendingIn een RTL televisie-uitzending, opgenomen in ons lab, krijg je een indruk wat we bijvoorbeeld kunnen betekenen voor onze samenwerkingspartner Logistics Community Brabant (LCB) en de logistieke sector op het gebied van datagedreven logistiek. Omdat concepten zoals internet of things, smartcontracts, blockchain, artificial intelligence en de digitale lopende band voor de meeste mensen abstract zijn, wordt via bijvoorbeeld simulatie, demonstratie, gaming en lego bouwstenen, inzichtelijk gemaakt wat deze concepten inhouden en wat je er als professional en organisatie mee kunt. Ook worden binnen het lab leerwerkprogramma’s aangeboden om de nieuwe wijze van organiseren te leren en toe te passen. Ten slotte worden webinars, workshops, trainingen en expertmeetings georganiseerd. Hierin speelt datawijsheid en datagedreven organiseren een belangrijke rol met de vraag: wat zijn data en hoe kun je vraag en aanbod van data het beste organiseren.
Welke onderdelen bieden we aan:
Wanneer je een bezoek brengt aan ons inspiratie- en simulatielab kun je, na overleg, het volgende verwachten:
- datawijsheid met lego: begrijpen wat data zijn, hoe je die kunt organiseren
- samenvatting datagedreven organiseren (denk aan: Training Datagedreven Organiseren)
- uitleg blockchain based digital assembly line (visualisatie)
- demo over blockchain- en smartcontract simulatie games (Smartys)
- inspiratiesessies (denk aan: Masterclass Blockchain)
- demo’s: presentatie van geanonimiseerde cases (bijvoorbeeld: HR op de blockchain)
- expertmeetings (zie bijvoorbeeld: De Nieuwe Wereld)
- oude-DNA reflectie (frisdenkers reageren op (beeld)materiaal van oud-denkers)
- uitleg van verschillende sensoren om feiten vast te leggen en vast te houden
- roundtables, thought expeditions en Harvard cases
- toepassen community model canvas en community building simulation
- demonstraties van solutions zoals elements.cloud, Archimate en Threefold.io
- etc.
Hoe kun je deelnemen?
Het lab biedt regelmatig gratis en vrijblijvende kennismakings- en verkenningssessies aan voor individuen. We stellen dan een programma samen uit bovenstaande onderdelen. In een dagdeel ontdek je wat data zijn en hoe je deze het beste kunt organiseren, niet zozeer binnen je organisatie, maar binnen een supply chain of ecosysteem. Daarnaast bieden we arrangementen aan voor organisaties of groepen professionals waarin je bijvoorbeeld in een dag op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van blockchain, internet of things, artificial intelligence en de digitale lopende band. We stellen dan samen een programma op, op basis van bovenstaande onderdelen. Daarna kunnen we bijvoorbeeld samen een transformatieprogramma vorm geven.
Bezoek het experience lab
Bij voldoende deelnemers is het lab in principe elke derde maandag van de maand van 13:00-17:00 geopend voor een kennismaking (soort proeverij) of er wordt in overleg een datum geprikt. Je moet je wel aanmelden. Na aanmelding ontvang je nadere informatie en stellen we samen een datum vast. Wil je als groep deelnemen, neem dan contact met ons op.
Naast het vrij toegankelijke lab voor individuen, organiseren we ook bijeenkomsten voor groepen. Informeer naar de mogelijkheden en kosten. Wil je meer informatie over ons experience lab? Neem dan contact met ons op.
No-show-up
Mocht je na de ontvangst van de bevestiging toch niet kunnen, meld je dan minimaal één werkdag van te voren af. Mochten we geen (tijdige) annulering ontvangen, dan zullen we € 50,- in rekening brengen voor onnodig gemaakte kosten.
tags: lab, ela