Workshop Community Model Canvas 

Steeds meer organisaties willen slim samenwerken in ecosystemen, communities of consortia. Maar hoe zet je een business community op en nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat deze blijft werken? Weconomics heeft ruim dertig jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van communities. Met de komst van internet, blockchain en de digitale lopende band neemt de behoefte alleen maar toe. De reden is heel eenvoudig: door slim samen te werken in een gedeeld- informatie- en transactienetwerk bespaar je tientallen procenten op je operationele kosten en verbeter je bereik en kwaliteit van je product of dienst.

Een Community Model Canvas (CMC) is een model dat gebruikt kan worden voor het ontwerpen en ontwikkelen van business ecosystemen. Deze onderscheiden zich van andere samenwerkingsvormen omdat het een alternatief voor of aanvulling op ‘het bedrijf’ en ‘de traditionele markt’ is. Een duurzame, digitale en decentrale community kent meerdere aanbieders en afnemers (marktpartijen) die op gelijkwaardige basis transacties doen. Ze maken daarbij gebruik van een commonality en zijn op een dynamische en specifieke manier verbonden. Ze werken vooral samen op informatie- en transactieprocessen, maar concurreren bijvoorbeeld op de uitvoering.

Waarom geen Business Model Canvas?
Een veel gebruikt canvasmodel is het Business Model Canvas (BMC). Het is een model voor het ontwikkelen van een strategie, nieuwe activiteiten en verdienmodellen of businessmodel. Hierbij wordt vooral geredeneerd vanuit het bedrijf zelf (inside-out). De vraag wordt niet gesteld wat is goed voor mens en maatschappij, maar wat goed is voor de business. Het is sterk gericht op het ontwikkelen van business- en verdienmodellen. Deze, op concurrentie gerichte aanpak, leidt tot veel verspilling in de keten. Een CMC redeneert vanuit het leveren van toegevoegde waarde voor de eindklant tegen minimale verspilling. Een BMC kan wel na een CMC ontwikkeld worden. Een bedrijf is immers onderdeel van de waardeketen.

Achtergrond
Organisaties zijn vaak tientallen procenten van hun totale budget kwijt aan communicatie- en controlewerkzaamheden. Het aantal organisaties waar transacties mee gedaan wordt groeit snel. Omdat er geen gedeeld informatie- en transactienetwerk is, zijn kantoorwerkers vooral bezig met het stellen en beantwoorden van vragen, meestal via e-mail of telefoon. Kantoren hebben te maken met digitale verspilling. In de VS  kost dit bedrijven in totaal jaarlijks $3.100 miljard. Gemiddeld is dat ruim $13 miljoen per bedrijf. Met nieuwe concepten zoals blockchain en de digitale lopende band, kunnen organisaties vaak meer dan 30% op de kantoorkosten besparen. Hiervoor moeten ze wel slim samenwerken in een ecosysteem.

Doel
In de workshop leer je in één dag te belangrijkste basisprincipes van het CMC: wat is het, waarom is het belangrijk en wat kun je er wel en niet mee. De ochtend is vooral bedoeld voor kennisoverdracht, in de middag ga je op basis van je eigen use case of case van de trainer, zelf aan de slag met het canvas model.

Doelgroep
Het CMC is vooral bedoeld voor professionals die (digitale) verspilling in kantoren willen tegen gaan, beter willen samenwerken in communities en hiervoor een gestructureerde en gevalideerde aanpak willen volgen. De workshop is met name interessant voor professionals (innovatiemanagers, business developers, projectleiders, consultants, IT-architecten en community managers) die binnen hun organisatie, vanuit hun organisatie of voor andere organisaties antwoorden moeten kunnen geven op vragen van directie, klanten en netwerk over bijvoorbeeld digitale transformatie, de digitale lopende band of de digitale agenda. Verder is de workshop ook geschikt voor managers en professionals op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategen en beleidsmedewerkers.

Programma
Op basis van de theorie en casebeschrijving in de ochtend wordt in de middag, met behulp van een uitgebreide vragenlijst, discussie en dialoog het CMC stap voor stap ingevuld en op het einde van de dag gepresenteerd.

Inhoud theoriedeel (ochtend)

 • Context: de toekomst is duurzaam, digitaal en decentraal
 • Wat is een business ecosysteem?
 • De basisprincipes van CMC
 • De basisverbindingen van een community
 • Wat zijn belangrijkste ontwikkelingen, problemen en kansen in relatie tot CMC
 • Wat is je community grens, wie zijn vragers en aanbieders en andere stakeholders?
 • Welke waardes ga je uitwisselen?
 • Wat zijn de verschillende onderdelen van je CMC en waarom?
 • Hoe breng je de verschillenden onderdelen in kaart?
 • Wat zijn de te verwachten weerstanden voor je community/consortium, waarom?

Inhoud praktijkdeel
Op basis van vragenlijsten en voorbereiding worden de verschillende onderdelen van het CMC na kennisoverdracht en discussie/dialoog ingevuld

Duur
1 dag

Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. De workshop is interactief. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook zelf een CMC uitwerken.

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:

Om verder goed voorbereid aan de slag te gaan en het maximale uit de workshop te halen ontvangen de deelnemers vooraf informatie over het CMC.

Materialen
Deelnemers ontvangen het boek ‘Duurzame Welvaart Organiseren’ met daarin het CMC.

Resultaat
Na de workshop moet de deelnemer in staat zijn zelf het CMC uit te leggen en met behulp van het Weconomics netwerk en instrumenten toe te passen binnen de eigen organisatie of de organisaties die deelnemer adviseert.

Trainer
Paul Bessems

Volgende stap
Mogelijke volgende stappen zijn:

Overig
Voor meer informatie zie ook de website van de Weconomics Academy
Voor meer informatie over de trainer zie ook: website trainer.

Aanmelden
Stuur een bericht en we nemen contact met je op.

Wanneer dit product in onze webshop staat kun je je ook als individu aanmelden. Na ontvangst van je aanmelding en bij voldoende deelnemers plannen we samen een datum en locatie.

Ook incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.

Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.

Accommodatie
Nodig:

 • beamer en scherm
 • plenaire zaal (U-vorm)
 • subzaal voor case

Tarief trainer
Het gebruikelijke tarief voor de trainer is € 2.600, inclusief voorbereiding, boeken, lokale reistijd/kosten en exclusief BTW en eventuele voorbereidingskosten ingediende use cases. We hopen dat dit passend is bij het budget, anders horen we het graag en kunnen we kijken hoe we het passend kunnen maken.

Informatie

Wil je eerst meer informatie neem dan contact op.