Introductie Weconomics Algemeen

Inleiding
De transformatie naar een duurzame, digitale en decentrale toekomst is in volle gang. De vraag is: welke rol spelen jij en je organisatie hierin? Steeds meer organisaties gaan datagedreven werken. Niet langer redeneren van het bedrijf, maar vanuit het ecosysteem. Niet langer IT als uitgangspunt nemen, maar data. Geen eigen lokale HRM,- CRM- en boekhoudsystemen, maar de digitale lopende band. Ook gehypte trends zoals Machine Learning en Artificial Intelligence kunnen niet zonder rijke data. Maar wat zijn de kenmerken van rijke data en hoe organiseer je dat?

We plegen allemaal een werkelijkheid bij te houden in ons eigen CRM-, HRM- of boekhoudsysteem, maar dit is een eigen werkelijkheid en vaak geen gedeelde. Het feit dat we vaak meer dan een derde van onze tijd bezig zijn data op te vragen bij anderen partijen zegt genoeg. In ieder geval moet je zorgen dat feiten waar overeenstemming over is op een dusdanige manier worden opgeslagen dat ze niet eenzijdig te manipuleren zijn. Daarna organiseer je toegang tot data. Dus niet langer databezit nastreven, maar toegang tot data organiseren. De AVG is met dataminimalisatie daar heel duidelijk in.

De toekomst van elke organisatie is afhankelijk van het antwoord op de vraag: hoe datawijs ben jij en is je organisatie. Hoe zorg je ervoor dat overbodige processen verdwijnen en noodzakelijk processen veiliger en efficiënter verlopen? Niet altijd door te luisteren naar je IT-afdeling, softwareleverancier of adviesbureau. Die hebben wellicht andere belangen en houden te weinig rekening met de eenvoud van data en data organiseren. We kennen allemaal wel het gezegde: met lego kun je alles maken. Dat geldt ook voor data. Wat elektrificatie betkende voor fabrieken, betekent dataficering voor kantoren. Wat de fysieke lopende band was voor fabrieken is de digitale lopende van voor kantoren. Maar hoe ga je als organisatie de digitale lopende band opzetten en gebruiken en welke rol speelt Weconomics hierin?

Doel
Doelgroep informeren over Weconomics, eerste kennismaking met het Weconomics model, de infrastructuur en het transformatieprogramma. Vaststellen wat de rol van je organisatie of deelnemer kan zijn in een netwerkeconomie.

Doelgroep
Mensen die geïnteresseerd zijn in Weconomics en wellicht partner willen worden. Naast een algemene introductie kunnen later voor de verschillende doelgroepen, verschillende introducties georganiseerd worden. Bijvoorbeeld specifiek voor organisatieadviseurs of IT-architecten aangeboden.

Inhoud
De belangrijkste programmaonderdelen zijn:

 • Inleiding
 • Weconomics: model, infrastructuur en programma
 • Belangrijke ontwikkelingen m.b.t. de toekomst van werk en werkorganisaties
 • De rol van bedrijven en markten in een duurzame, digitale en decentrale toekomst
 • Mijn bedrijf als hub in een netwerkeconomie
 • Het Weconomics organisatiemodel
 • Het Weconomics ‘organogram’ met verschillende rollen
 • De Weconomics infrastructuur
 • Het Weconomics transformatieprogramma
 • Afsluiting: Vragen, discussie, rollen en hoe verder?

Duur
1 dagdeel

Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. De introductie is interactief. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook in dialoog gaan over eigen praktijkvoorbeelden die wel of niet met Weconomics georganiseerd kunnen worden.

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:

Materialen
Deelnemers ontvangen het boek:

(Wanneer je het webinar volgt moet je het boek zelf bestellen).

Resultaat
Na de introductie moeten een aantal praktische vragen beantwoord kunnen worden:

 • Welk werk doen we komende decennia?
 • En hoe organiseren we dat?
 • Wat is de rol van Weconomics?
 • Hoe kan ik slimmer samenwerken?
 • Hoe kan ik transformeren van ‘bedrijf’ of ‘markt’ naar ecosysteem?
 • Hoe word ik productiever?

Volgende stap
Mogelijke volgende stappen zijn:

Trainer(s)
In overleg / Paul Bessems

Overig
Voor meer informatie en adviestarieven zie ook de website van de Weconomics Academy
Voor meer informatie over de trainer zie ook: website trainer.

Aanmelden
Stuur een bericht en we nemen contact met je op.

Wanneer dit product in onze webshop staat kun je je ook als individu aanmelden. Na ontvangst van je aanmelding en bij voldoende deelnemers plannen we samen een datum en locatie.

Ook webinar
Dit product wordt ook als een webinar (2 uur) aangeboden. Na aanmelding via de webshop  ontvang je linkje waarmee je kunt inloggen.

Ook incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.

Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.

Accommodatie
Nodig:

 • beamer en scherm
 • plenaire zaal (U-vorm)
 • subzaal voor case indien de plenaire zaal te klein is

Tarief
Het adviestarief voor deze dienst is inclusief voorbereiding, follow-up, boeken, lokale reistijd/kosten en exclusief BTW en maatwerkkosten. We hopen dat dit passend is bij het budget, anders horen we het graag en kunnen we kijken hoe we het passend kunnen maken.

Informatie

Wil je eerst meer informatie neem dan contact op.

Tags: iwg