Workshop Data Impact Assessment

Wat als de digitale lopende band hetzelfde effect zal hebben in kantoren als de fysieke lopende band had in fabrieken. Bestaat je functie of organisatie er over vijf tot tien jaar dan nog wel? Wat is de impact van digitale transformatie op je kantoororganisatie? Hoe kun je voorbereiden door een digitale radar te ontwikkelen. Op basis van een digital impact assessment kun je beter een digitale strategie ontwikkelen. Met een strategie geef je aan hoe je bestaande organisatie om zal gaan met de veranderingen in je omgeving. Met een digitale strategie geef je niet alleen antwoord op de vraag welke technologieën of businessmodellen zullen veranderen, maar ook en vooral welke impact dat heeft op de purpose en het organisatiemodel van je organisatie. De beste digitale strategie is waarschijnlijk de strategie om je bestaande analoge organisatie overbodig te maken. De meeste organisaties worden niet weggeconcurreerd door een ander, maar door zichzelf. Veel organisaties beogen met digitalisering de burger, klant of medewerker dichterbij de organisatie te brengen terwijl het tegenovergestelde gebeurt. Men zegt wel dat de klant centraal staat, maar eigenlijk staan de eigen organisatie (en haar onvolkomenheden) en het verdienmodel centraal.

Digitale transformatie opent nieuwe manieren van organiseren en biedt vele kansen, maar het is veel meer dan alleen IT: we hebben te maken met een nieuwe context, binnen deze nieuwe context hebben we ook nieuwe organisatiemodellen en -vormen nodig en hebben we te maken met organisatie- en mensveranderingen. IT kan daarbij helpen, maar het is niet slim dat IT de strategie of het beleid drijft of zelfs bepaalt, als gevolg van bepaalde technologische ontwikkelingen. De echte impact van nieuwe technologieën sec is beperkt en mogelijk schadelijk als je organisatie niet begrijpt waar digitale transformatie echt over gaat, wat de impact zal zijn en hoe je het strategisch zou kunnen gebruiken.

Doel
Het doel van deze workshop is vooral kennis opdoen over wat een digital impact assessment is, waarom het belangrijk is er aandacht voor te hebben en wat je er wel en niet mee kunt. Je kunt ook eigen use cases bespreken en met elkaar delen hoe je bijvoorbeeld een assessment wil gaan opzetten.

Doelgroep
Deze workshop is vooral gericht op professionals (innovatiemanagers, business developers, projectleiders, consultants, trainers, IT-architecten en community managers) die binnen hun organisatie en vooral vanuit hun organisatie antwoorden moeten kunnen geven op vragen van directie, klanten en netwerk over bijvoorbeeld digitale transformatie, de digitale lopende band of de digitale agenda of anderen daarin moeten ondersteunen. Verder is de workshop ook geschikt voor managers en professionals op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategen en beleidsmedewerkers.

Programma

Inhoud theoriedeel (ochtend)

 • Context: de toekomst is duurzaam, digitaal en decentraal
 • Digitale transformatie, nieuwe (maatschappelijke) context
 • Wat is een digitale lopende band
 • Wat is een digital impact assessment?
 • Waarom is een impact assessment belangrijk
 • Verschillende assessment methoden
 • Resultaat gebruiken voor digitale strategie
 • Data als representatie van onze menselijke wereld
 • Hoe organiseer ik vraag en aanbod van data met minimale frictie?
 • Data en de digitale lopende band zijn industrie-agnostisch
 • Hoe kan ik een assessment opzetten?
 • Wie moet dit initiëren en waar moet ik het beleggen?
 • Waar kan ik tegen aanlopen?
 • Welke hulp kan ik inschakelen?

Inhoud praktijkdeel (middag)
Op basis van de theorie, een case, vragenlijsten en voorbereiding worden de verschillende onderdelen van een digital impact assessment uitgevoerd.

Duur
1 dag

Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. De workshop is interactief. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook een case maken en in dialoog gaan over eigen praktijksituatie en het uitvoeren van een digital impact assessment.

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:

Materialen
Deelnemers ontvangen het boek: ‘De Digitale Lopende Band’

Resultaat
Het resultaat van deze workshop is dat je antwoorden kunt geven op vragen over nut en noodzaak van een digital impact assessment voor je organisatie, klanten en netwerk of en een begin kunt maken met het opzetten van assessment voor je organisatie, klanten of netwerk.

Volgende stap
Mogelijke volgende stappen zijn:

Trainer
Paul Bessems

Voor meer informatie zie ook de website van de Weconomics Academy
Voor meer informatie over de trainer zie ook: website trainer.

Aanmelden
Stuur een bericht en we nemen contact met je op.

Wanneer dit product in onze webshop staat kun je je ook als individu aanmelden. Na ontvangst van je aanmelding en bij voldoende deelnemers plannen we samen een datum en locatie.

Ook incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.

Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.

Accommodatie
Nodig:

 • beamer en scherm
 • plenaire zaal (U-vorm)
 • subzaal voor case

Tarief
Het adviestarief voor deze dienst is inclusief voorbereiding, follow-up, boeken, lokale reistijd/kosten en exclusief BTW en maatwerkkosten. We hopen dat dit passend is bij het budget, anders horen we het graag en kunnen we kijken hoe we het passend kunnen maken.

Informatie

Wil je eerst meer informatie neem dan contact op.

tags: dia