Ervaringen deelnemers leerwerkprogramma’s

We bieden verschillende talentprogramma’s, leerwerkprogramma’s en gecertificeerde programma’s aan voor professionals die toekomstbestendig willen zijn. Hier een aantal ervaringen van deelnemers (neem gerust contact met ze op):

Gerard van Kilsdonk  (Zelfstandig adviseur)

Waarom heb je deelgenomen?
Ik faciliteer bedrijven in hun transformatie naar toekomstbestendigheid. Essentiële kenmerken van een toekomstbestendig bedrijf zijn veranderingsgezind, nieuwsgierig, toekomst georiënteerd, technisch gedreven en wendbaar. Ik vind het belangrijk om te weten wat trends en ontwikkelingen zijn die op ons afkomen en hoe bedrijven deze in kunnen zetten. Deze opleiding belicht diverse belangrijke ontwikkelingen.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?
De samenstelling van de groep (diversiteit aan bedrijven), de diverse onderwerpen, de nieuwe inzichten, de wijze van lesgeven, de gastdocenten en de locaties maakten het tezamen een zeer complete opleiding die ik met veel plezier gevolgd heb en die veel zingeving hebben opgeleverd.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Zoals ik bij vraag 1 heb geantwoord, is het voor mij belangrijk om bedrijven te faciliteren naar toekomstbestendigheid. In de oplossingsrichtingen die ik bedrijven adviseer, neem ik deze kennis mee. Zodanig dat een bedrijf in de loop der jaren naar een hoger volwassenheidsniveau kan groeien; van datagedreven werken naar datagedreven organiseren.

Ten slotte: welk cijfer zou je de opleiding geven: 9!

Bart Wijnhoven (De Graaf Logistics)

Waarom heb je deelgenomen?
Ik heb deelgenomen omdat data gedreven organiseren me enorm aanspreekt en veel voor ons zal gaan betekenen. Daar wil ik graag een voortrekkers rol in vervullen.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?
Het programma is degelijk qua opzet en goed gefundeerd in een theoretisch kader. Er komen verschillende relevante facetten aan bod. Door het zelfstandig en groepsgewijs werken aan praktijk cases leer je de stof toepassen.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Ik pas het geleerde toe in mijn dagelijks werk: het stapsgewijs transformeren naar een datagedreven organisatie. Doel is verspilling te minimaliseren, voor een duurzame toekomst.

Ten slotte: welk cijfer zou je de opleiding geven: 8

Tim van Espelo (Gemeente Breda)

Waarom heb je deelgenomen?
Omdat de nieuwe manier van organiseren enorm resoneert bij mij. Ik ben er stellig van overtuigd dat we de huidige uitdagingen/opgaven niet het hoofd kunnen bieden op de manier waarop we de zaken nu organiseren. Het datagedreven organiseren (ik noem het liever “eco-systematisch organiseren”) biedt een frictie-verlagende manier om dit te doen. En vanwege de ijzeren natuurwet “de weg van de minste weerstand’ geloof ik erin dat dit werkt.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?
Het was een goede ervaring. Een erg rijk programma met veel wetenschappelijke onderbouwing. Vanwege de grote hoeveelheid aan informatie, zou ik als tip mee willen geven om het in thema’s te verdelen. Dan wordt de rode draad beter zichtbaar en blijft alle inhoud beter beklijven. Om dit extra te verankeren, zouden tussentijdse ‘toetsen’ (i.i.g. momenten waarop de deelnemers de opgedane informatie moeten reproduceren) ingezet kunnen worden.

Welk cijfer zou je de opleiding geven?
Het cijfer voor de opleiding zou ik een 8,5 geven. Ruimte voorverbetering zit zoals hierboven aangegeven in de vorm, niet in de inhoud.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Ja, dat dat ben ik. Momenteel werk ik aan het opzetten van een digitale lopende band (een energiehandelsplatform) voor het uitwisselen van energie op een bedrijventerrein.(implementatie van mijn use case). Het concept is om de uitwisseling (kWh voor tokens/coins) te verrichten op een blockchain. De context/aanleiding hiervoor is de huidige net-congestieproblematiek, welke alleen maar toeneemt in de toekomst. Het doel van de onderlinge uitwisseling is om de piekmomenten van het hele bedrijventerrein te verkleinen en aan te sturen op de baseload capaciteit. Hiermee komt ruimte vrij om in te zetten op verdere verduurzaming of economische ontwikkeling (bedrijfsactiviteit uitbreiding).

Roy Schuurmans (Vos Logistics)

Waarom heb deelgenomen
Voortschrijdend inzicht. Hedendaagse ontwikkelingen zijn allemaal gericht op het organiseren van data. Ik wilde meer weten hoe data georganiseerd kan worden en hoe te komen van de huidige situatie naar de toekomstige situatie

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?  
Goede mix tussen theorie en praktijk.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Het gedachtegoed is meteen bruikbaar en in alledaagse situaties. Onlangs wilde een leverancier een Excel source gebruiken voor het tonen van data in een bepaald proces. Deze source moet echter onderhouden worden terwijl de juiste data in onze database staat. Ik heb aangegeven dat er een koppeling met onze database nodig is zodat de data in het proces altijd klopt.

Verder is er een use-case gedaan als onderdeel van de opleiding, deze use-case ga ik verder uitwerken.

Ten slotte: welk cijfer zou je de opleiding geven: 8

Richard de Heus  (Proverium)

Waarom heb je deelgenomen?
Ik wil met mijn bedrijf Proverium aandacht besteden aan de invloed van technologie op de toekomst van werk. Daarnaast ben ik oprichter van een stichting die via een community een alternatief voor de huisdierenverzekering wil organiseren, daarbij gebruikmakend van community management en technologie. Voor beide projecten voorzag ik, door de website van Weconomics te lezen, waardevolle inspiratie door deel te nemen aan dit leer werkprogramma data gedreven organiseren.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?
Het programma was een leerzame en ook leuke ervaring door 5 maanden ‘weer naar school te gaan’ op de vrijdagen. De lesdagen zijn van half 10 tot 4 uur ‘s middags en best intensief gezien de vele ontwikkelingen die er zijn. Er waren zes andere goed gemotiveerde deelnemers met een verscheidenheid aan kennis en ideeën. Door de goede onderlinge sfeer zoals pauze wandelingen, borrels en carpoolen heb ik nieuwe contacten kunnen leggen. De verschillende interesses van de deelnemers (o.a. milieu, energietransitie, finance) zorgden voor interessante eindpresentaties. Het programma kan je variëren qua belasting als je daarnaast werkt of een bedrijf hebt. Het lezen van boeken is bijvoorbeeld optioneel. De voorbereiding voor een lesdag op de vrijdag was voor mij meestal een dagdeel (4 uur). Op de maandagavonden kun je een online meeting met de hoofdtrainer bijwonen als je vragen hebt, bijvoorbeeld na het uitwerken van de aantekeningen van de vrijdag. Hier heb ik een paar keer gebruik van gemaakt. Aantekeningen, interessante whitepapers of links worden door de deelnemers gedeeld in een centrale omgeving. Dit verloopt via Dropbox. De leukste onderdelen waren voor mijn de actieve sessies zoals de Roundtable en de Community Building Simulation. De Roundtable ging over de organisatie van werk en in de Community Gaming hadden we allemaal een rol toebedeeld gekregen die, in mijn geval, je wat uit je comfort zone haalt. Op zo’n dag leer je onder druk stap voor stap een gemeenschappelijk belang te vinden in een complexe case. Zo’n interactieve spelsimulatie komt heel dicht bij de realiteit.

Welk cijfer zou je de opleiding geven?
Deze opleiding geef ik een 9 omdat het programma aan mijn verwachtingen voldeed. Ik zou graag nog 1 of 2 actieve dagen of dagdelen als ‘extra’ in het programma terug zien komen omdat de groepsdynamiek en de leerervaring op die momenten het grootst is. De tijd hiervoor kan misschien gevonden worden door herhaling van de stof op de vrijdagochtend wat in te korten. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk wat de groep ermee wilt, want energie en leertempo zijn heel persoonlijk.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Ik heb mijn eindpresentatie gehouden over de use case ‘Tokenized Finance’. Hierbij delen MKB bedrijven informatie over hun openstaande facturen in een centrale database, de blockchain. Dit heeft diverse voordelen zoals het verkrijgen van real-time kredietwaardigheid inzichten buiten het gebruik van de bekende handelsinformatiebureaus om. Een ander voordeel is dat de aangesloten bedrijven betalingsverplichtingen voor openstaande facturen en transacties kunnen gaan verrekenen, zoals banken dat onderling ook doen. Dit zorgt voor minder openstaande facturen en minder incasso inspanningen door data gedreven samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. De liquiditeit die hierbij vrijkomt, doordat een deel van de inkoopfacturen naar de van te voren afgesproken afspraken zijn verrekend, kan de ondernemer inzetten voor andere doeleinden zoals voor personeelskosten of marketing. Ik ga samen met een andere deelnemer die als Lean Manager in de logistiek werkzaam is dit systeem nader onderzoeken. Hierbij houden we rekening met meer externe factoren zoals een mogelijke verpanding van facturen.

Met mijn bedrijf Proverium wil ik het onderwerp data gedreven organiseren en digitale transformatie onder de aandacht brengen van de medezeggenschap (OR en PVT). Hiervoor werk ik samen met een webdesigner voor het maken van de website en de begeleiding bij het denkproces omtrent het bouwen van digitale producten. Ik ben lid geworden van een beroepsvereniging voor medezeggenschap. Via dit netwerk zoek ik onder meer naar de criteria die er zijn bij inkoop van OR trainingen.

Het project voor de huisdieren community is tijdelijk gepauzeerd gezien de tijd en energie die momenteel gaat naar o.a. studie en het inrichten van Proverium.

Hiernaast ben ik vrijwillig betrokken bij enkele projecten binnen het Weconomics netwerk om mijn kennis verder uit te breiden over o.a. blockchain, tokens en AI. Want je bent immers nooit uitgeleerd.

Arnoud Soet  (VodafoneZiggo)

Waarom heb je deelgenomen
Ik ben goed bekend met crypto’s en blockchain. Maar was wel nieuwsgierig naar een bredere inzet hiervan, eventueel ook voor een vervolgstap in mijn carrière. Met name, hoe kan ik dit praktisch inzetten.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma
Intensief programma door wekelijkse training (daar speelt ook de afstand Harderwijk -> Breda/Eindhoven in mee). Af en toe een weekje vakantie of een keer een week overslaan had ik wel fijn gevonden. Soms hele nuttige lesdagen, sommige wat minder (met name de Smartys simulatie ging twee keer niet goed). Ook veel herhaling, iets meer afwisseling of meer praktijkgericht had ik wel leuk gevonden (voor mijn gevoel toch vaak ongrijpbaar). Met name de lessen met actuele use cases vond ik interessant, zoals Bistroo, DESO en Fair Squares. Verder wel heel goed voor het ontwikkelen van de ‘radar’, nu herken ik steeds vaker situaties waarbij ik moet denken aan blockchain en de digitale lopende band. Bovendien zeer nuttig om toe te treden tot het netwerk van Weconomics, de connecties die er zijn en de mogelijkheden om vragen te stellen. Een (half)jaarlijkse update zou ik zeer nuttig vinden.

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
Is niet direct in te zetten in mijn functie, maar probeer mijn horizon wel te verbreden door nog een use case te ontwikkelen op een andere plek in de organisatie. In de (nabije) toekomst lijkt het mij sowieso interessant om met blockchain aan het werk te gaan.

Ten slotte: welk cijfer zou je de opleiding geven: 7,5

Vincent  Scheuter (Jan de Rijk Logistics)

Waarom heb je deelgenomen?
Door gemeenschappelijk contact gehoord over Weconomics leerwerk programma. Na de proefles geïnteresseerd geraakt en gestart met de opleiding. De pragmatische invalshoek voor Jan de Rijk logistics is het opzetten van een CO2 uitstoot boekhouding in de nabije toekomst.

Hoe was de ervaring, wat vind je van het programma?
Ondanks dat blockchain geen totaal onbekende materie was voor aanvang van het programma, was de eerste indruk overweldigend. Het Weconomics gedachtengoed, datagedreven organiseren drukt je op een bepaalde wijze met de neus op de dagelijkse feiten. Met de ontstane nieuwsgierigheid heb ik zoveel mogelijk van de inzichten praktisch toegepast in dagelijkse werkzaamheden. Overwegen hoe  processen anders georganiseerd kunnen worden om repetitief werk te voorkomen.  Vooral door het idee dat het anders kunnen, tijdens de cursus heb ik met veel plezier aan mijn use case gewerkt

Hoe ben je van plan de kennis in te zetten en waarvoor?
We willen meer medewerkers binnen Jan de Rijk logistics kennis laten maken met de het Weconomics gedachtegoed via het leerwerk programma in de komende jaren. We denken dat de kans hierdoor groter wordt dat we met de werkbare data organisatie methodieken praktische stappen in de bedrijfsvoering kunnen zetten. Zelf ga ik ongeveer 2 uur per week aan verder aan de slag met het Weconomics Data gedreven organiseren in relatie tot mijn use case.

Ten slotte: welk cijfer zou je de opleiding geven: 8,7

Rico van der Kooij
Rico van der Kooij wilde zich verdiepen in de mogelijkheid om HR-vraagstukken met blockchain technologie op te lossen. Wat zijn de belangrijkste inzichten die Rico heeft opgedaan tijdens de cursus? Rico: “Sowieso: veel meer diepgang en kennis van wat digitale transformatie en blockchain nou precies is. Ik denk dat het me nu redelijk lukt om zelfs aan een kind van vijf uit te leggen wat blockchain inhoudt. Wat ik nog meer belangrijk vind: het inzicht dat blockchain onder andere gaat over een gedeelde werkelijkheid. En hoe dat samenkomt met gedeelde waarden, principes, doelen, transacties en de basis vormt voor de digitale lopende band.”

Welke inzichten biedt dit leerwerkprogramma nog meer? Lees het volledige verhaal van Rico hier

Marco Gerritse
Marco Gerritse volgde de opleiding in het kader van zijn functie als Innovator bij BrinQer. Wat was de reden dat Marco koos voor het Digital Leadership & Blockchain programma van Weconomics?

Marco: “Mijn werkgever droeg deze opleiding bij mij aan. Hij had al een masterclass gevolgd bij Paul Bessems en was daar heel enthousiast over. Wat mij heel interessant leek: Blockchain Organiseren. Je hebt aan de ene kant de technologie, aan de andere kant heb je de organisatie en de modellen die daarbij komen kijken. Vandaar dat ik dacht: misschien kan ik nog wel veel meer opsteken. Ik wilde natuurlijk ook enige mate van expertise creëren. Dat is natuurlijk interessant als starter in de markt op dit moment: expert worden op dit gebied.”

In hoeverre vervulde de opleiding de verwachtingen die Marco had? Lees het volledige verhaal van Marco hier

Rick van Hooff
Rick van Hooff volgde het certified programma in combinatie met zijn afstuderen aan de opleiding HBO accountancy. Hoe heeft Rick de cursus beleefd?

“Ten aanzien van blockchain en digitale transformatie heb ik vooral veel diepgaandere materie meegekregen over de architecturen die er zijn, de verschillende organisatieperspectieven, en smart contracts. Maar de belangrijkste reden om aan dit programma mee te doen: je krijgt totaal nieuwe inzichten ten aanzien van het vormgeven van projecten. Je moet het oude denken loslaten, en voornamelijk een nieuwe slag maken met het centraal stellen van het probleem.”

Hoe is de denkwijze van Rick precies veranderd tijdens deze cursus? Lees het volledige verhaal van Rick hier

tags: experience