Mijn ervaring met het Weconomics leerwerk programma

Rico van der Kooij

Het Weconomics Certified Program: ‘Digital Leadership & Blockchain’ (WCP) is een leer-werk programma dat zich richt op digitaal leiderschap en op de ontwerpkant van blockchain organisaties en de digitale lopende band. Het WCP is door Computable genomineerd als één van de beste ICT-opleidingen van dit jaar, inmiddels heeft een nieuwe groep cursisten de opleiding afgerond. Hoe hebben cursisten de opleiding zelf ervaren? Welke opdrachten hebben ze gedaan? Wat hebben ze opgestoken en waarom zouden zij de opleiding aanraden?

Meer over Rico
“Wie ben je?’ Ik vind het een hele goede vraag. Ik heet Rico, ik ben 44 jaar – maar ik ben natuurlijk veel meer dan mijn naam en mijn leeftijd. Ik zie mijzelf als iemand die probeert zo authentiek mogelijk te leven. Ik heb in mijn leven heel veel uitgeprobeerd en ondernomen. Daarbij ook veel gefaald. Maar juist vanuit dat falen heb ik heel veel geleerd.

Ik houd van persoonlijke ontwikkeling. En ik vind het geweldig om nieuwe dingen te beleven – vorig jaar heb ik bijvoorbeeld de Mont Blanc geprobeerd te beklimmen. Zo blijf ik bezig om mezelf te leren kennen. Als mensen zeggen: ‘dat is niks voor jou’, dan word ik juist nieuwsgierig.

Ik ben iemand die een enorme drive heeft, en veel enthousiasme. Ik ben iemand die gemakkelijk mensen bij elkaar kan brengen, en contact kan maken.

Mijn huidige professionele rol is tweeledig: ik ben mede-eigenaar van HELDR, en ik werk al zeventien jaar in de recruitment. De missie van mijn bedrijf HELDR is: digitale eenvoud terugbrengen bij het midden- en kleinbedrijf. Middels een one-stop-shopping model en transparant mensen helpen in hun digitaliseringsslag. Mijn rol daarin is de verantwoordelijkheid voor operatie, HR en sales.”

Mijn opdracht
“Ik werk aan een op blockchain gebaseerd recruitment platform. Op dit moment is de recruitment markt, zeker voor IT-professionals, een niet transparante markt met hoge transactiekosten. Beter is te redeneren vanuit de kandidaat met een eigen Personal Data Service. Deze zend als het ware zijn of haar intentie uit aan het netwerk en opdrachtgevers kunnen op basis van rijke data een passend aanbod doen, waarbij de transactie zonder frictie en daarmee tegen veel lagere kosten kan plaatsvinden.”

Blockchain in combinatie met HR
Wat was de reden dat Rico koos voor het Digital Leadership & Blockchain programma van Weconomics? Wat verwachtte hij hier uit te halen voor zijn dagelijkse werk of voor de toekomst?

“Ik geloof dat er dingen op je pad komen zodra ze er moeten zijn. Aan jou de keuze of je ze oppakt of niet. Ik werkte al een hele lange tijd niet vol met passie in de recruitment. In mijn beleving ging het – vooral aan de bureauzijde – voornamelijk om geld voor het bij elkaar brengen van mensen en banen.

Ik heb een tijd gebouwd aan een platform waar mensen en banen gematched zouden worden op competenties, zonder dat er geld aan te pas zou komen. Mijn doel was om de hele recruitment wereld te disrupten. Het platform is overigens nooit van de grond gekomen, vanwege technische haalbaarheid. Toen kwam de opleiding van Weconomics op mijn pad. Ik dacht: dat is interessant.

Goed, toen heb ik met Paul gemaild en bleek: het is een opleiding waarin je kan leren voor blockchain lead consultant, waarbij vooral ook de relatie wordt gelegd met HR. Je krijgt meer inzicht in de economische, bedrijfskundige kant – de opleiding is niet zozeer technisch.

Toen ik hoorde over blockchain en hoe je daarmee zou kunnen valideren of iemand die ervaring heeft, dat iemands competenties kloppen –  toen dacht ik: misschien kan ik dat wel vanuit blockchain gaan doen. En misschien kan ik wel groeien richting blockchain voor HR.”

Algemene kennis challengen
Wat zijn de belangrijkste inzichten die Rico heeft opgedaan tijdens de cursus? Rico: Sowieso: veel meer diepgang en kennis van wat digitale transformatie en blockchain nou precies is. Ik denk dat het me nu redelijk lukt om zelfs aan een kind van vijf uit te leggen wat blockchain inhoudt. Wat ik nog meer belangrijk vind: het inzicht dat blockchain onder andere gaat over een gedeelde werkelijkheid. En hoe dat samenkomt met gedeelde waarden, principes, doelen, transacties en de basis vormt voor de digitale lopende band.”

Ik heb veel meer algemene informatie bovengehaald over heel brede onderwerpen; filosofie, geschiedenis, organisatiekunde. Op een gegeven moment zei ik tijdens mijn mondeling: ‘Paul, jij hebt ons veel geleerd en veel verteld, maar vanuit Blockchain gaat het om gevalideerde waarde en gedeelte waarheid. Hoe kunnen we weten dat wat jij zegt de waarheid is?’ We hebben kennis en aannames moeten challengen. Dat vind ik mooi.

Ten slotte heeft deze opleiding mij heel veel zelfinzicht gebracht, in een compleet andere omgeving. Inzicht in wat mijn eigen rol en capaciteiten zijn binnen een compleet nieuw domein. Met mensen die je eigenlijk niet kent. Zo leer je toch dat je bepaalde krachten en valkuilen hebt.”

De toekomst: gecentraliseerd toepassen van blockchain
Hoe kijkt Rico op dit moment naar de toekomst? De ‘blockchain revolutie’, wanneer komt die en wat gebeurt er dan?

Rico: “Blockchain heeft natuurlijk de gedachte van power to the people, middels decentralisatie. Maar ik denk dat dat niet helemaal gaat veranderen. Ik denk dat er wel heel veel gaat veranderen in de manier waarop mensen denken.

Ik denk dat het een heel belangrijk fundament is, dat mensen gechallenged worden. Er zijn zoveel bedrijven, sectoren met fraude. In de bouw, in de medische wereld. Maar als je weet hoeveel fraude daar is, hoeveel lobby: die zullen nooit toestaan dat blockchain daar geïmplementeerd wordt.

Dus wat ik denk: Blockchain zal de toekomst worden, maar dan wel gecentraliseerd. Dat betekent blockchain technologie gecentraliseerd gebruiken, en dus vanuit centrale sturing – maar dan met meer transparante sturing.”

tags: kooij