Mijn ervaring met het Weconomics leerwerkprogramma

Rick van Hooff

Het Weconomics Certified Program: ‘Digital Leadership & Blockchain’ (WCP) is een leer-werk programma dat zich richt op digitaal leiderschap en op de ontwerpkant van blockchain organisaties en de digitale lopende band. Het WCP is door Computable genomineerd als één van de beste ICT-opleidingen van dit jaar, inmiddels heeft een nieuwe groep cursisten de opleiding afgerond. Hoe hebben cursisten de opleiding zelf ervaren? Welke opdrachten hebben ze gedaan? Wat hebben ze opgestoken en waarom zouden zij de opleiding aanraden?

Rick van Hooff volgde de blockchain cursus in combinatie met zijn afstuderen aan de opleiding HBO accountancy. Wat verwachtte Rick van het programma, en wat zijn de belangrijkste inzichten die hij heeft opgedaan?

Meer over Rick
“Ik ben Rick van Hooff, ik ben twintig jaar. Ik heb een aantal jaar geleden mijn HAVO diploma gehaald, en ben toen gestart met HBO accountancy. Daarbij ben ik drie jaar gelegen in aanraking gekomen met blockchain en crypto. Nog niet veel mensen kenden het in die tijd.

Ik merkte al gauw: dit heeft veel raakvlakken met mijn opleiding en de financiële wereld waar ik in terecht ga komen. Ik raakte geïnteresseerd en heb ervoor gekozen om mijn afstudeerscriptie ook over dit onderwerp te schrijven. Die scriptie heb ik afgesloten met een 8,1.

De opdracht
De opdracht die ik deed in het kader van mijn afstuderen en de eindopdracht voor het WCP – was een onderzoek  voor FLOOW2, een online b2b deelplatform. Ik ben samen met een studiegenoot gaan onderzoeken wat de blockchain zou kunnen bieden, wat de mogelijkheden en business case voor FLOOW2 zouden zijn. We hebben een use case ontwikkeld en verschillende platformen vergeleken die hier een oplossing voor zouden kunnen zijn. Verder hebben we samen met onze begeleider ook een ‘eigen’ token ontwikkeld om te laten zien hou het zou kunnen werken.”

Leren over de organisatorische praktijk van blockchain
Wat was de reden dat Rick koos voor het Digital Leadership & Blockchain programma van Weconomics? Wat verwachtte hij hier uit te halen?

Rick: “Ik ben hier eigenlijk via een docent terechtgekomen. Een docent van mij is bezig met een lectoraat over blockchain technologie bij de Avans hogeschool. Hij had Paul al eens gesproken en zei: kijk eens naar dit programma.

Dat programma zag er heel goed uit, onder andere met een lesprogramma van twintig weken – dat is mooi en komt precies overeen met de scriptieperiode. Daarnaast heb ik wat onderzoek gedaan naar Paul; ik vond alleen maar goede recensies. Dat schepte veel verwachtingen, die ook zijn ingelost.

Ik verwachtte dat we ondersteuning zouden krijgen bij het schrijven van onze scriptie; dat hebben we ook gekregen. We zijn begeleid door drie fellows van de Weconomics Foundation. Dat was mooi, want we hadden te maken met een financieel aspect, een IT-aspect en een echt blockchain-aspect. De drie fellows hebben ons mooi vanuit hun eigen invalshoek met diepgang kunnen ondersteunen.

Ten slotte was mijn verwachting dat ik veel meer te weten zou komen over blockchain technologie en alles daaromheen. Online kun je wel veel leren over miners, hashing en cryptocurrency. Maar ik wilde meer weten over hoe het werkt in de praktijk; het organisatorische aspect.”

Het gaat niet om de technologie, maar om het organiseren
Wat zijn de belangrijkste inzichten die Rick heeft opgedaan tijdens de cursus?

Rick: “Vooral dat het niet om de technologie draait, maar om het organisatorische aspect.

Bedrijven moeten bij de vaak gehoorde term ‘digitale transitie’ niet blijven hangen in het oude denken. Dat heeft met name bij blockchain totaal geen zin. Je moet niet het probleem oplossen vanuit de technologie. Je moet het probleem organisatorisch oplossen, en die oplossing moet met de technologie ondersteund worden.”

Blockchain programma voor diepgang
“Ten aanzien van blockchain en digitale transformatie heb ik vooral veel diepgaandere materie meegekregen over de architecturen die er zijn, de verschillende organisatieperspectieven, en smart contracts. Maar de belangrijkste reden om aan deze cursus mee te doen: je krijgt totaal nieuwe inzichten ten aanzien van het vormgeven van projecten. Je moet het oude denken loslaten, en voornamelijk een nieuwe slag maken met het centraal stellen van het probleem.

Wat ik met ‘het oude denken’ bedoel? Dat alles een bedrijf moet zijn. De wereld verandert, we zien steeds meer flexibele manieren van samenwerken; het oude denken wordt al steeds meer losgelaten. Paul refereert in dit kader ook vaak naar de prikklok.

Om mensen weer van acht tot vijf te laten werken, is eigenlijk niet meer nodig. Wat veel noodzakelijker is, is het idee van ‘Working Less, Achieve More.’

Mensen werken zich een slag in de rondte, maar als een robot het veel sneller kan gaan mensen al gauw klagen. ‘Ja, en mijn werk dan?’ Dat moet een beetje losgelaten worden, zodat we de bespaarde tijd en energie in andere zaken kunnen stoppen.”

tags: hooff