Mijn ervaring met het Weconomics leerwerkprogramma

Marco Gerritse

Het Weconomics Certified Program: ‘Digital Leadership & Blockchain’ (WCP) is een leer-werk programma dat zich richt op digitaal leiderschap en op de ontwerpkant van blockchain organisaties en de digitale lopende band. Het WCP is door Computable genomineerd als één van de beste ICT-opleidingen van dit jaar, inmiddels heeft een nieuwe groep cursisten de opleiding afgerond. Hoe hebben cursisten de opleiding zelf ervaren? Welke opdrachten hebben ze gedaan? Wat hebben ze opgestoken en waarom zouden zij de opleiding aanraden?

Marco Gerritse volgde de opleiding in het kader van zijn functie als Innovator bij BrinQer. Hoe heeft Marco het programma ervaren en wat zijn de belangrijkste inzichten die hij opgedaan heeft?

Meer over Marco
“Ik ben Marco Gerritse, 24 jaar, en in 2018 afgestudeerd als Bedrijfseconoom aan Saxion in Deventer. Momenteel ben ik werkzaam als Innovator bij BrinQer, een arbodienst uit Apeldoorn. Ik houd me veel bezig met blockchain technologie – onder andere ook met de toepassing van blockchain voor medische gegevens. Ik heb ook een minor gedaan in blockchain, en ben me vanaf 2016 al aan het verdiepen in de technologie.”

Marco vertelt iets meer over de functie van innovator bij BrinQer. “Ik ben eigenlijk door mijn werkgever aangenomen om onderzoek te doen naar de mogelijke toepassingen van blockchain technologie. Dat is de core functie die ik heb – ik ben veel bezig met onderzoek en veel met mensen aan het praten over deze technologie. Daarnaast ben ik veel bezig met vernieuwing, het verbeteren van processen en de introductie van nieuwe technologieën en software in onze organisatie.”

Mijn opdracht
“Ik werk aan een toepassing van blockchain voor de zorg. Deze kan bijdragen aan de realisatie van publieke waarden, zoals het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg. Daarnaast kan het de regiepositie van de burger versterken. Door middel van Blockchain Organiseren kan een toegangsmechanisme tot medische data worden gecreëerd door een consortium, waarbij de patiënten met een eigen Personal Data Service en zorgverleners in dat consortium toegang kunnen verlenen tot data op het moment dat zorgverleners deze data nodig hebben”.

Blockchain expert worden
Wat was de reden dat Marco koos voor het Digital Leadership & Blockchain programma van Weconomics?

Marco: “Mijn werkgever droeg deze opleiding bij mij aan. Hij had al een masterclass gevolgd bij Paul Bessems en was daar heel enthousiast over. Wat mij heel interessant leek: Blockchain Organiseren. Je hebt aan de ene kant de technologie, aan de andere kant heb je de organisatie en de modellen die daarbij komen kijken. Vandaar dat ik dacht: misschien kan ik nog wel veel meer opsteken.

Ik wilde natuurlijk ook enige mate van expertise creëren. Ik had wel de hoop dat die opleiding dat zou bieden. Ik was er van tevoren van overtuigd dat blockchain technologie de industrieën zoals we die kennen op hun kop zou gaan zetten. Dus ik wilde hiermee inderdaad wel mijn marktwaarde verhogen. Dat is natuurlijk interessant als starter in de markt op dit moment: expert worden op dit gebied.”

Blockchain is het internet van waarde
Wat zijn de belangrijkste inzichten die Marco heeft opgedaan tijdens de cursus? “Vooral het inzicht in wat deze technologie tot stand kan brengen. Vergelijk het met de komst van het internet: vaak wordt blockchain vergeleken met het internet, qua impact. Als je je realiseert dat het internet eigenlijk ging om het delen van informatie– dan gaat blockchain eigenlijk over het delen en versturen van waardes. Dat is echt een volgende stap.

Als jij die technologie begrijpt, dan kun je tot hele nieuwe inzichten komen over hoe bedrijven gaan veranderen. Het hangt nog wel van jou als persoon af hoe snel je de materie oppikt, en hoe goed je je dingen kunt voorstellen. Maar: als je die inzichten in beeld hebt, kun je van hele grote waarde zijn. Dat is de essentie van wat je in deze opleiding krijgt.”

Blockchain: automatiseren van vertrouwen en waardetransacties
Marco noemt een voorbeeld om te illustreren hoe bedrijven en sectoren in de toekomst zullen veranderen: “De blockchain technologie is een technologie die je niet binnen één bedrijf gebruikt, maar binnen een keten. Bijvoorbeeld de supply chain – vanaf het moment van oogsten van bonen totdat jij ze koopt in de supermarkt. Bij zo’n keten zijn heel veel bedrijven betrokken, die het vertrouwen in de keten moeten organiseren. Dat vertrouwen zou je nu dus kunnen organiseren met de technologie.

Daarbij kun je denken aan automatische waardetransactie met behulp van smart contracts. Blockchain en smart contracts gaan samen de grootste impact hebben in de toekomst. Dan kun je bijvoorbeeld gemakkelijk die derde partijen gaan wegsnijden – intermediairs – die eigenlijk alleen maar het vertrouwen organiseren. De tussenpersoon die aan beide kanten controleert – zijn de goederen wel aangekomen, heb je wel betaald? Dat soort dingen zouden dus door een protocol georganiseerd kunnen worden.

Als je nog wat verder denkt, kun je straks de situatie creëren dat transacties tussen bedrijven binnen een waardeketen kunnen plaatsvinden, zonder dat daar nog een mens tussenkomt. De digitale lopende band waar Paul altijd zo lyrisch over is. Net zoals bij de fysieke lopende band veel mensen iets anders moesten gaan doen, zal dat met blockchain straks ook zo zijn.

Hoe ik naar de toekomstige adoptie van echte digitale transformatie en blockchain kijk op dit moment? Vorig waren jaar veel bedrijven nog bezig met een pilot, nu zie je al veel echte toegepaste applicaties. Bedrijven die hebben aangetoond dat het echt waarde toevoegt. Dat vind ik goed om te zien.”

tags: gerritse