Introductie Datawijsheid

Inleiding
De meeste beslissingen in ons leven en werk worden genomen op basis van data. Dit belang staat in schril contrast met onze kennis en aandacht voor de vraag: wat zijn data en hoe kun je vraag en aanbod veilig, democratisch en productief organiseren. Grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, ongelijkheid, een volgende pandemie, macht van techbedrijven, desinformatie, polarisatie en tekorten in collectieve sectoren kunnen opgelost worden door het juiste gebruik van data. En dan hebben we het niet over big data, maar over rijke data. Zonder technisch te worden nemen we in deze introductie deelnemers mee in de mooie wondere wereld van datawijsheid: wat zijn data en hoe kun je vraag een aanbod van data het beste organiseren. Focus hierbij is de inzet van moderne organisatiekunde (samenwerken in ecosystemen) en datatechnologie (internet of things, blockchain, rijke data, datalogistiek, smart contracts en artificial intelligence).

We komen uit een wereld waarin land, arbeid en kapitaal de belangrijkste productiefactoren waren, daar komt nu data bij. Dat betekent dat we niet langer organiseren met bedrijven, overheden en niet transparante markten als uitgangspunt, maar ecosystemen. Dat betekent dat we niet langer lokale IT-systemen nodig hebben, maar gebruik kunnen maken van een digitale lopende band. Het probleem nu is dat zeker dertig procent van de totale organisatiekosten opgaat aan het opvragen van data bij andere partijen. Dat kan anders en moet ook anders gezien de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.

De eerste ‘denkfout’ die we wegnemen is het idee dat we werk en maatschappij moéten organiseren met bedrijven en overheden en deze ook als uitgangspunt nemen bij het organiseren van data en IT. De tweede denkfout is dat data en IT hetzelfde zijn en dat het organiseren van data daarom ‘iets van IT’ is. Het feit dat we nauwelijks productiever worden, ondanks miljarden investeringen in IT, en dat zeventig procent van de digitale transformatieprojecten mislukken, maken duidelijk dat dit een slecht idee is.

In deze introductie nemen we deelnemers mee op reis naar de duurzame, digitale en decentrale toekomst die we nodig hebben. We laten zien in welke maatschappelijke transformatie we zitten en hoe data misschien wel de belangrijkste rol daarin spelen. De vraag die dan overblijft is: hoe datawijs ben jij?

Doel
Doel van deze introductie is bewustzijn vergroten, kennis overdragen en inzicht geven in praktische toepasbaarheid van data en het productief organiseren hiervan. Hierdoor ontwikkelen deelnemers een ‘radar’ om op het juiste moment de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Doelgroep
Deze introductie is vooral gericht op professionals (innovatiemanagers, business developers, projectleiders, consultants, IT-architecten en community managers) die binnen hun organisatie en vooral vanuit hun organisatie antwoorden moeten kunnen geven op vragen van directie, klanten en netwerk over de transformatie naar de duurzame, digitale en decentrale toekomst die we nodig hebben.

Verder is deze introductie ook geschikt voor (algemene) managers en professionals op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategen en beleidsmedewerkers.

Deze introductie wordt ook aangeboden voordat je een bezoek brengt aan ons digital assembly line experience lab op de TU/e campus in Eindhoven.

Programma/onderwerpen

 • Verduurzaming, digitale transformatie en decentralisatie macht
 • Met technologie ook problemen oplossen en manier van organiseren veranderen
 • Wat zijn data en hoe kun je vraag en aanbod productief organiseren
 • Waarom aandacht voor datawijsheid?
 • Verschil tussen data en IT, digitaliseren en digitale transformatie
 • Wat moeten we de-organiseren en wat organiseren?
 • Toepassen van datawijsheid met praktijkvoorbeelden
 • Wat betekent het voor je businessmodel/functie/organisatie?
 • Hoe begin je met datawijsheid en de transformatie?
 • Vragen en antwoorden

Duur
1,5 uur tot 1 dagdeel

Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. De introductie is interactief en maakt gebruik van polls. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook in dialoog gaan over eigen praktijkvoorbeelden die wel of niet met datawijsheid georganiseerd kunnen worden.

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:

Materialen
Deelnemers ontvangen het boek: De Digitale Lopende Band: Hoe leiderschap, blockchain, rijke data en…

(Wanneer je het webinar volgt moet je het boek zelf bestellen via de webshop).

Resultaat
Het resultaat van deze introductie is dat je antwoorden kunt geven op vragen over nut en noodzaak van datawijsheid voor jezelf, je organisatie, klanten en netwerk of en een begin kunt maken met het opzetten van transformatieprogramma voor je organisatie, klanten of netwerk.

Volgende stap
Mogelijke volgende stappen zijn:

Trainer(s)
Paul Bessems

Overig
Voor meer informatie zie ook de website van de Weconomics Academy
Voor meer informatie over de trainer zie ook: website trainer.

Aanmelden
Stuur een bericht en we nemen contact met je op.

Ook webinar
Dit product wordt ook als gratis en vrijblijvend webinar van 1,5 uur aangeboden (bij voldoende deelnemers: elke eerste maandag van de maand van 10:00-11:30 of er wordt een datum geprikt). Na aanmelding ontvang je linkje waarmee je kunt inloggen.

Ook incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.

Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.

Accommodatie
Nodig:

 • beamer en scherm
 • plenaire zaal (U-vorm)

Tarief trainer
Het gebruikelijke tarief voor de trainer voor een Incompany is € 1.400,- inclusief voorbereiding, boeken, lokale reistijd/kosten en exclusief BTW en eventuele voorbereidingskosten ingediende use cases. We hopen dat dit passend is bij het budget, anders horen we het graag en kunnen we kijken hoe we het passend kunnen maken.

Informatie

Wil je eerst meer informatie neem dan contact op.

tags: idw