Introductie ‘Datagedreven organiseren’
Inleiding
Datagedreven organiseren is ongetwijfeld de belangrijkste uitvinding van de mens, helaas gebruiken we het onvoldoende of verkeerd, in ieder geval niet optimaal. Het is alsof je een grasmaaier gebruikt om de stoep te vegen en een bezem om het gras te maaien.
De meeste beslissingen in ons leven en werk worden genomen op basis van data. Dit belang staat in schril contrast met onze kennis en aandacht voor de vraag: wat zijn data en hoe kun je vraag en aanbod veilig, democratisch en productief organiseren? Grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, ongelijkheid, een volgende pandemie, macht van techbedrijven, desinformatie, polarisatie en tekorten in collectieve sectoren kunnen opgelost worden door het juiste gebruik van data. En dan hebben we het niet over big data, maar over rijke data. Zonder technisch te worden nemen we in deze introductie deelnemers mee in de mooie wondere wereld van datawijsheid en datagedreven organiseren: wat zijn data en hoe kun je vraag een aanbod van data het beste organiseren. Focus hierbij is het loslaten van de dominante logica, de ontwikkeling van nieuwe business- en operating models (slim samenwerken in ecosystemen) en datatechnologie (internet of things, blockchain, rijke data, datalogistiek, smart contracts en artificial intelligence).
We komen uit een wereld waarin land, arbeid en kapitaal de belangrijkste productiefactoren waren, daar komt nu data bij. Dat betekent dat we niet langer organiseren met bedrijven, overheden en niet transparante markten als uitgangspunt, maar ecosystemen. Dat betekent dat we niet langer lokale IT-systemen nodig hebben, maar gebruik kunnen maken van een digitale lopende band. Het probleem nu is dat zeker dertig procent van de totale organisatiekosten opgaat aan het opvragen van data bij andere partijen. Dat kan anders en moet ook anders gezien de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.
De eerste ‘denkfout’ die we wegnemen is het idee dat we werk en maatschappij moéten organiseren met bedrijven en overheden en deze ook als uitgangspunt nemen bij het organiseren van data en IT. De tweede denkfout is dat data en IT hetzelfde zijn en dat het organiseren van data daarom ‘iets van IT’ is. Het feit dat we nauwelijks productiever worden, ondanks miljarden investeringen in IT, en dat zeventig procent van de digitale transformatieprojecten mislukken, maken duidelijk dat dit een slecht idee is.
In deze introductie nemen we deelnemers mee op reis naar de duurzame, digitale en decentrale FutureNext die we nodig hebben. We laten zien in welke maatschappelijke transformatie we zitten en hoe data misschien wel de belangrijkste rol daarin spelen. De vraag die dan overblijft is: hoe datawijs ben jij?
Doel
Doel van deze introductie is bewustzijn vergroten, kennis overdragen en inzicht geven in praktische toepasbaarheid van data en het productief organiseren hiervan. Hierdoor ontwikkelen deelnemers een ‘radar’ om op het juiste moment de juiste beslissingen te kunnen nemen.
Doelgroep
Deze introductie is vooral gericht op professionals (innovatiemanagers, business developers, projectleiders, consultants, IT-architecten en community managers) die binnen hun organisatie en vooral vanuit hun organisatie antwoorden moeten kunnen geven op vragen van directie, klanten en netwerk over de transformatie naar de duurzame, digitale en decentrale FutureNext.
Verder is deze introductie ook geschikt voor (algemene) managers en professionals op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategen en beleidsmedewerkers.
Deze introductie wordt ook ingekort aangeboden voordat je een bezoek brengt aan ons experience lab voor datagedreven organiseren op de TU/e campus in Eindhoven.
Programma/onderwerpen
- Maatschappelijke context
- Naar een duurzame, datagedreven en decentrale toekomst
- Dominante logica loslaten en nieuwe business- en operating models omarmen
- Wat zijn data en hoe kun je vraag en aanbod productief organiseren
- Waarom aandacht voor datawijsheid en datagedreven organiseren?
- Verschil tussen data en IT, digitaliseren en digitale transformatie
- Concepten als IoT, blockchain, rijke data, smartcontracts, tokeniseren, datalogistiek en AI
- De digitale lopende band komt eraan
- Toepassingen en praktijkvoorbeelden
- Wat betekent het voor je business/functie/organisatie?
- Hoe begin je morgen met datagedreven organiseren en de transformatie?
- Vragen en antwoorden
Duur
1 uur (webinar) tot 1 dagdeel (introductie).
Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. De introductie is interactief. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook in dialoog gaan over eigen praktijkvoorbeelden die wel of niet met datawijsheid georganiseerd kunnen worden.
Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:
- bezoek de Weconomics Foundation website
- bezoek de Weconomics Solutions website
- lees een aantal blogs of bijvoorbeeld longreads
- lees de paper: ‘Waarom Digitale Transformatie (vaak) mislukt’
Materialen
Deelnemers aan de introductie (niet het webinar) ontvangen het boek: ‘Datawijsheid: hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert’ (Wanneer je het webinar volgt moet je het boek zelf bestellen via de webshop).
Resultaat
Het resultaat van deze introductie is dat je antwoorden kunt geven op vragen over nut en noodzaak van datawijsheid en datagedreven organiseren voor jezelf, je organisatie, klanten en netwerk of en een begin kunt maken met het opzetten van transformatieprogramma voor je organisatie, klanten of netwerk.
Volgende stap
Mogelijke volgende stappen zijn:
- Bezoek aan ons experience lab voor datagedreven organiseren
- Training Strategy & Transformation
- Training Datagedreven Organiseren
- Weconomics leerwerkprogramma
- Weconomics membership: Hiermee kun je onder andere toegang krijgen tot het uitgebreide netwerk en kenniscentrum van Weconomics en een eigen project beginnen.
Lead trainer
Paul Bessems
Overig
Voor een nadere kennismaking en impressie van onze lezingen, trainingen en workshops, verwijzen we naar de website van de Weconomics Academy en de website van de lead trainer.
Mocht je deelnemers alvast vooraf wat artikelen willen sturen/online willen zetten over dit onderwerp, dan verwijs ik naar onze blogs en naar de media die over ons berichten.
Ook webinar
Dit product wordt ook als webinar (bij voldoende deelnemers: elke eerste maandag van de maand van 12:00-13:00). Na aanmelding ontvang je linkje waarmee je kunt inloggen.
Incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.
Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.
Accommodatie
Nodig:
- beamer en scherm
- plenaire zaal (U-vorm)
Informatie
Wil je meer informatie of dit product afnemen, neem dan contact op.
tags: idw