Introductie Digitale Lopende Band

Een digitale lopende band is een geautomatiseerde aaneenschakeling van decentrale databases en dataverwerkers binnen een digitaal ecosysteem. Hiermee kan bijvoorbeeld een bank in een seconde een hypotheekaanvraag beoordelen. Nu komt ruim een derde van kantoorwerk nog neer op communicatie, controle en het leveren van informatie. Iedereen ontvangt continu berichten waar we op moeten reageren. Steeds meer juristen controleren steeds meer regels, boekhouders controleren cijfers en managers controleren weer juristen en boekhouders. Automatisering heeft ons werk makkelijk gemaakt, maar de huidige manier van organiseren zorgt er óók voor dat er steeds meer gecommuniceerd en gecontroleerd wordt. Automatisering heeft ons ver gebracht, maar er mede voor gezorgd dat we nu met een digitale bureaucratie zitten terwijl de productiviteitsgroei afneemt. Ook worden data, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis, slecht gedeeld omdat er sprake is van datasilo’s en niet van een gedeeld informatienetwerk.

Wanneer we moderne organisatiekunde combineren met nieuwe datatechnologieën zoals internet of things, blockchain en artificial intelligence, ontstaat de digitale lopende band. Deze lopende band heeft veel overeenkomsten met het ontstaan en de principes van de fysieke lopende band. Wat de fysieke lopende band heeft gedaan in fabrieken, zal de digitale lopende band doen in kantoren. Daar kun je je maar beter op voorbereiden. Je werk zal niet overgenomen worden door de digitale lopende band of een robot, maar door iemand die zich beter aanpast en echte digitale transformatie begrijpt.

Door digitale verspilling in kantoren tegen te gaan worden we weer productiever en kunnen data beter gedeeld worden, bijvoorbeeld voor een gerichte pandemie strategie. Hiermee kunnen we de gevolgen van vergrijzing en tekorten in zorg, onderwijs, en veiligheid structureel oplossen en een volgende pandemie beter beheersen. Niet met meer geld, maar met meer tijd en slimme oplossingen. Verantwoordelijke bestuurders, politici, beleidsmakers, managers en professionals moeten zich hiervan bewust zijn

Doel
Het doel van deze introductie is vooral kennis opdoen over wat de digitale lopende band is, waarom het belangrijk is en wat je er wel en niet mee kunt. Je kunt ook eigen use cases bespreken en met elkaar delen hoe je bijvoorbeeld een project wil gaan opzetten om tot een digitale lopende band te komen binnen je kantoororganisatie en tussen kantoororganisaties.

Doelgroep
Deze introductie is vooral gericht op professionals (innovatiemanagers, business developers, softwaredevelopers, projectleiders, consultants, trainers, IT-architecten, HR-professionals en community managers) die binnen hun organisatie,  vanuit hun organisatie en voor andere organisaties antwoorden moeten kunnen geven op vragen van directie, klanten en netwerk over bijvoorbeeld digitale transformatie, het terugdringen van digitale verspilling, het verbeteren van de productiviteit, het ontwikkelen van digitale ecosystemen en het toepassen van de digitale lopende band. Verder is de introductie ook geschikt voor managers en professionals op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategen en beleidsmedewerkers.

Programmavoorstel
(Kan ook in een middag- of avondsessie van 13-17 uur of van 18-22 uur bijvoorbeeld)

09:00-09:30 uur | Inleiding en context

  • Welkom en kennismaking
  • Digitale transformatie, flexibilisering en verduurzaming
  • Met techniek ook problemen oplossen en manier van organiseren veranderen

09:30-10:30 uur | Wat is de digitale lopende band?

  • Blockchain, rijke data en datalogistiek
  • Hoe werkt een digitale lopende band precies?
  • Waarvoor kun je het gebruiken en waarvoor beter niet?

10:30-11:00 uur | Waarom de digitale lopende band?

  • Tegengaan van digitale verspilling
  • (Schaalbaar) organiseren van vertrouwen en productiviteitsgroei
  • Perspectief op nieuw organiseren

11:00-11:15 uur | Koffie en theepauze

11:15-11:45 uur | Digitale lopende band in de praktijk

  • Organisatie van werk, overheid, supply chain, marketing etc.
  • Identity management, IoT, smart contracts, blockchain, AI etc.
  • Mogelijkheden: strategie en kansen van de digitale lopende band benutten

12:45-12:30 uur | Transitie

  • Digital lead: kwartiermaker binnen je organisatie/voor andere organisaties
  • Hiërarchieën en traditionele markten worden digitale ecosystemen
  • Wat betekent het voor je functie/organisatie?

Duur
1 dagdeel

Vorm
Bewustwording, kennisoverdracht met praktijkvoorbeelden en gelegenheid tot vragen stellen en persoonlijke inbreng. Naast concept, theorie en praktijkvoorbeelden zullen de deelnemers ook in dialoog gaan over eigen praktijkvoorbeelden die wel of niet met een digitale lopende band georganiseerd kunnen worden.

Voorbereiding
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hier een aantal suggesties om je voor te bereiden:

Materialen
Deelnemers ontvangen bij de start van de bijeenkomst het boek ‘De Digitale Lopende Band’
(Wanneer je het webinar volgt moet je het boek zelf bestellen).

Resultaat
Het resultaat van deze introductie is dat je antwoorden kunt geven op vragen over nut en noodzaak van de digitale lopende band voor je organisatie, klanten en netwerk of en een begin kunt maken met het opzetten van programma voor je organisatie, klanten of netwerk om tot een digitale lopende band te komen.

Volgende stap?
Mogelijke volgende stappen zijn:

Trainer
Paul Bessems

Overig
Voor meer informatie zie ook de website van de Weconomics Academy
Voor meer informatie over de trainer zie ook: website trainer

Aanmelden
Stuur een bericht en we nemen contact met je op.

Wanneer dit product in onze webshop staat kun je je ook als individu aanmelden. Na ontvangst van je aanmelding en bij voldoende deelnemers plannen we samen een datum en locatie.

Ook webinar
Dit product wordt ook als een webinar (2 uur) aangeboden. Na aanmelding via de webshop  ontvang je linkje waarmee je kunt inloggen.

Ook incompany
Het programma wordt na een intake en in overleg met opdrachtgever/deelnemers samengesteld. Indien er behoefte is worden extra actuele thema’s, onderwerpen of interactieve onderdelen toegevoegd. Zie ook Weconomics à la carte.

Groepsgrootte
Voor voldoende interactie: minimaal 6 en maximaal 12.

Accommodatie
Nodig:

  • beamer en scherm
  • Plenaire zaal (U-vorm)

Tarief
Het adviestarief voor deze dienst is inclusief voorbereiding, follow-up, boeken, lokale reistijd/kosten en exclusief BTW en maatwerkkosten. We hopen dat dit passend is bij het budget, anders horen we het graag en kunnen we kijken hoe we het passend kunnen maken.

Informatie

Wil je eerst meer informatie neem dan contact op.

tags: ida